După 3 luni de la primul computer tomograf (februarie 2016) în care se scria negru pe alb că sunt suspectă de cancer și până în 11 mai când am plecat în Turcia pentru operație am făcut foarte multe analize și investigații medicale: 2 biopsii la două spitale diferite, colonoscopie, 3 computer tomograf abdomen-torace-pelvis, ecografie transvaginală, digestivă, examen Papanicolau, multe analize de sânge, mamografie digitală, PET-CT, RMN etc. și am consultat doctori de la mai multe spitale de stat și private. Toți au încercat să mă ajute. Mi-am dat seama că medicii care lucrează cu pacienți cu asemenea boli grave sunt oameni cu totul speciali. Doar că și ei sunt oameni și cu dotarea pe care o au, câteodată nu pot face minuni.

Iar pentru boala mea descoperită foarte târziu și care nu a avut nici un fel de simptome, operația nu a putut fi făcută în țară. Am întâlnit doctori care mi-au spus direct că nici chimioterapia nu are succes în colangiocarcinom. Că după câteva ședințe, tumoarea se obișnuiește și nu mai răspunde la chimio.

La spital în Turcia

La spital în Turcia

Așa am ajuns în Turcia, în ultima clipă și mai mult moartă decât vie. Acolo, un om extraordinar, profesorul doctor Yaman Tokat specializat în chirurgie hepato-biliară, împreună cu echipa dumnealui mi-a salvat viața. A fost o operație foarte grea, cu multe momente critice, iar efortul meu din punct de vedere financiar a fost uriaș. A trebuit să împrumut într-un timp scurt o sumă mare de bani.

După 4 săptămâni de spitalizare, în prima săptămână a lunii iunie am revenit în țară. Îmi era rău, nu puteam să stau în picioare și aveam încă 3 drene atașate de corp. Durerile erau foarte mari și trebuia să iau medicamente puternice împotriva lor.

După operație în Turcia

După operație în Turcia

Deși am fost programată la clinica doctorului Thomas Nesselhut pe 29 iunie pentru imunoterapie, nu m-am simțit în stare să ajung până acolo și am amânat începerea tratamentului pentru 1 august.

Drumul a fost lung și obositor. Am luat împreună cu soțul meu Ervin, avionul până la Frankfurt și acolo am închiriat o mașină. Alternativa era de 3 ore de mers cu trenul până în Goettingen iar de acolo autobuzul o oră până în Duderstadt. Cu mașina închiriată mi-a fost mult mai ușor iar costul drumului a fost parcă mai mic. Am reușit să ne cazăm la hotelul Budapest din Duderstadt. Este unul dintre cele mai ieftine hoteluri din oraș și are marele avantaj că este foarte aproape de clinică.

A doua zi dimineață la ora 8, aveam programare la domnul doctor Thomas Nesselhut. Nu dormisem bine noaptea. De oboseală, de dureri sau poate de emoție. Protocolul presupune la început o discuție liberă de vreo oră cu domnul doctor, după care se stabilește tratamentul. Doctorul este un om deosebit. După nici un sfert de oră de discuții și eu și soțul meu parcă îl cunoșteam de când lumea.

Este foarte calm, binevoitor și extrem de sigur pe ceea ce îți spune. Pur și simplu emană siguranță și încredere. Îți explică totul în detaliu cu meticulozitate germană și începi să simți că destinul te-a adus exact acolo unde trebuie.

Imediat după discuții și consult, am fost invitată să fac leucafereza. Este o procedură care constă în colectarea unui număr mare de leucocite (timp de 3 ore) care sunt ținute înghețate până la utilizare. Această procedură se face pentru pacienții din afara Germaniei pentru a reduce perioada șederii în fiecare lună în Duderstadt. În prima lună trebuie să aștepți 8-10 zile între leucafereză și primul vaccin cu celule dendritice. Începând cu luna următoare sunt necesare numai câte 2 zile, iar vaccinurile trebuie făcute în clinica din Duderstadt la fiecare 4 săptămâni.

Leucafereză

Leucafereza

După leucafereză aveam câteva zile de așteptat până era gata vaccinul, zile în care nu aveam programări la clinică. Am discutat cu doctorul Nesselhut ce alte tratamente mai pot face, pentru că trecuseră 2 luni și jumătate de la operație în care nu urmasem niciun tratament. Nu mă simțeam bine și eram destul de speriată. Au urmat 3 zile în care am făcut, la recomandarea doctorului, câte o ședință de Laser Therapy.

Laser Therapy

Laser Therapy

Sunt foarte dureroase. La început mi-a fost administrată o perfuzie cu o substanță foto senzitivă. Apoi se introduc în ficat (în tumori sau în apropierea lor) niște ace lungi prin care se injectează lumina concentrată. Durează aproximativ o oră. Doctorul Thomas Nesselhut mi-a recomandat și o perfuzie cu OPDIVO. Este un anticorp care crește eficacitatea vaccinului cu celule dendritice și pe care am făcut-o cu o zi înaintea vaccinului. Nu am simțit reacții adverse deosebite.

A doua zi, doctorul Nesselhut mi-a administrat vaccinul mult așteptat. A scos dintr-o cutie o seringă și mi-a făcut o injecție subcutanată. Seara am început să am puțină febră. A doua zi la fel. Am luat paracetamol. În aeroport, în drum spre casă aveam frisoane și deși ardeam, îmi era foarte frig. Cu geaca mea și a soțului meu pe mine tremuram. Am ajuns totuși cu bine în țară și după 4 săptămâni eram din nou la ei pentru a doua ședință. Încă eram slăbită și aveam dureri. În cele 2 zile, pe lângă vaccinul cu celule dendritice și OPDIVO, mi-a fost administrat și un tratament de detoxifiere a ficatului. Reacția la vaccin parcă nu a mai fost la fel de puternică. Nu am mai avut frisoane și temperatura mare.

Revenită în țară am început să am dureri mari, în special de spate. În urma unui computer tomograf doctorul oncolog mi-a spus că vertebrele și șoldul din partea dreaptă au început să fie invadate de cancer. M-am gandit imediat că după operație cancerul se răspândește mai repede și acum plătesc scump amânarea cu o lună a începerii tratamentului de imunoterapie. Cu siguranță invadarea oaselor a început înaintea acestui tratament. Între ședințele din Germania fac în țară și un tratament cu acid zoledronic și arginine (perfuzii pentru întărirea oaselor și detoxifierea ficatului).

Acum, deși am dureri mari aștept cu nerăbdare să merg pentru a treia ședință. Doctorii din Germania mi-au spus că imunoterapia începe lent și acționează sigur. Sper ca dupa 3-4 ședințe să înceapă să se vadă și rezultatele. Din păcate am nevoie de mai multe ședințe.

Notă: Mai multe informații despre tratament veți putea găsi accesând link-urile de mai jos: