Liliana Cozma este numele meu. Dacă ați ajuns să citiți aceaste rânduri înseamnă că știți câte ceva despre mine, mai exact faptul că vreau să vă solicit ajutorul.Liliana Cozma

Am 48 de ani, sunt căsătorită de 24 de ani cu un bărbat care mi-a fost și care îmi este mereu alături. Am un băiat de 17 ani pe care îl iubesc foarte mult și care de asemenea, mă susține.

În februarie 2016 am fost diagnosticată cu colangiocarcinom (cancer al ductelor biliare) cu metastaze la ficat, stadiul 3. Acest tip de cancer apare la o persoană din peste 100.000. Din luna februarie și până în luna mai am făcut foarte multe investigații și analize medicale (inclusiv 2 biopsii care au confirmat cancerul), am consultat mulți medici oncologi, chirurgi, gastroenterologi și de alte specialități din spitale de stat sau private. Tumoarea de aproape 10 cm din ficat care invadase și vena portă era prea mare ca să poată fi operată. Și mai erau și metastazele din ficat.

Nu am găsit niciun chirurg în țară care să accepte să mă opereze. Mi s-a propus doar să încep chimioterapia. Însă doctorii oncologi mi-au spus că acest tip de cancer, colangiocarcinomul, nu răspunde la chimioterapie decât într-o foarte mică măsură. Iar după câteva ședințe de chimio, nu mai răspunde deloc…Atunci eu și soțul meu am început să căutăm alternative.

Am găsit o firmă medicală de la noi care a trimis toate analizele efectuate în țară către mai multe spitale din Europa în speranța găsirii unui tratament care poate da rezultate pozitive. Singurul spital care a acceptat cazul a fost Florence Nightingale din Istanbul prin profesorul doctor Yaman Tokat, chirurg specializat în chirurgie hepato-biliară.

În două săptămâni a trebuit să strâng banii necesari operației, împrumuturi la bancă (aveam deja un credit ipotecar), la prieteni, la colegi de serviciu.

Am ajuns în Istanbul cu dureri atroce care nu mai răspundeau la medicamentele pe care le aveam împotriva durerilor și am fost operată în ultima clipă. Doctorii mi-au spus că dacă mai întârziam 2-3 zile nu mai puteau face nimic. Operația efectuată pe 16 mai a durat peste 10 ore, iar echipa de medici condusă de doctorul Tokat a extirpat tumoarea principală și lobul stâng al ficatului (aproape 1,3 kg), rămânând pe ficatul restant multe tumori mai mici.

Pentru că operația a fost foarte grea și cu multe momente critice, spitalizarea a durat 4 săptămâni. Costurile operației, ale tratamentului și ale spitalizării au fost de aproape 60.000 Euro.

După externare și revenirea în țară am început lupta cu cancerul. Deoarece chimioterapia are o eficacitate scăzută în cazul colangiocarcinomului, am căutat alternative. După multe zile și nopți am găsit o clinică în Germania (Duderstadt) specializată în imunoterapie, clinica doctorului oncolog Thomas Nesselhut. Am luat imediat legătura cu această clinică încurajați și de cazul Anei-Maria Crăciun (mediatizat la noi – detalii aici) care s-a tratat acolo cu succes, pentru că în România nu primise nicio șansă la viață. Cazul meu a fost acceptat și pe 1 august am început prima ședință de imunoterapie. În urma discuției cu doctorul Thomas Nesselhut, tratamentul cu celule dendritice (imunoterapia) are în cazul meu o eficacitate mult mai bună decât chimioterapia, însă sunt necesare cel puțin 10-12 ședințe. O ședință de imunoterapie constă într-un vaccin cu celule dendritice care trebuie făcut la fiecare 4 săptămâni la clinica din Germania.

Costul unei ședințe de imunoterapie este de aproximativ 6000 Euro, dar din punct de vedere financiar nu îmi mai permit decât câteva ședințe…iar această terapie nu este decontată de stat.

Îmi doresc să pot continua tratamentul, fiindcă am un copil de 17 ani pe care îl iubesc nespus și un soț minunat care mă susține și care luptă alături de mine. Doctorul Thomas Nesselhut mi-a dat o speranță. Mărturie sunt și zecile, poate sutele de cazuri de boli considerate incurabile și care au fost vindecate la această clinică. Cu ajutorul lui Dumnezeu și al doctorului Thomas Nesselhut am credința că pot învinge cancerul.

Îmi doresc foarte mult să pot să fiu alături de copilul meu când va da bacalaureatul.

Îmi doresc foarte mult să pot fi alături de el când va termina facultatea.

Îmi doresc foarte mult să pot să mă bucur la nunta lui și să îmi cresc nepoții.

Șansa mea să îmi îndeplinesc visul este acest tratament. Eu cred că atunci când îți dorești cu adevărat, banii nu sunt o piedică.